Joël Dicker: "Jag läser för att fly vardagen"

Båda dina böcker Sanningen om fallet Harry Quebert och Stephanie Mailers försvinnande kretsar kring mysterier. Är du en mystisk person?
Nej, inte direkt! Men jag är inte heller typen som lägger upp vad jag äter till lunch på sociala medier. I Schweiz har vi ordspråket ”Lev gömt, lev lyckligt” och det är vad jag försöker göra genom att hålla mitt privatliv för mig själv. Men mitt vardagsliv är ungefär som alla andras … tråkigt och normalt större delen av tiden.

Du blev känd i Sverige som en bästsäljande författare med din spänningsroman Sanningen om fallet Harry Quebert. Tror du att framgången har förändrat dig på något sätt?
Jag hoppas att jag inte har förändrats särskilt mycket, men kunskapen om vad läsarna gillade och inte gillade i Sanningen om fallet Harry Quebert påverkade nog hur jag skrev romanen The Baltimore Boys. Stephanie Mailers försvinnande är en helt annan typ av bok, så det var en ny upplevelse. Jag gillar att skriva planlöst, och se var karaktärerna tar mig.

Stephanie Mailers försvinnande utspelar sig i en liten semesterort vid havet i The Hamptons, och Sanningen om fallet Harry Quebert har New Hampshires vackra kust som spelplats. I båda böckerna är miljön beskriven på ett så fängslande sätt att läsaren börjar längta efter öde stränder, små amerikanska diners och stora skogar. Har du ett speciellt förhållande till USA:s östkust?
Ja, det har jag verkligen! Jag tillbringade alla mina barndomssomrar vid Mains kust. Som ung tonåring började jag utforska New England, Quebec och resten av nordöstkusten, och det är därför jag kan låta mina romaner utspela sig där. Jag känner mig hemma i det hörnet av världen och njuter av att återskapa stämningen på pappret.

Sanningen om fallet Harry Quebert har blivit en framgångsrik TV-serie. Tycker du att den gör boken rättvisa?
Jag älskar TV-serien. Jean-Jacques Annaud’s idé att göra det till en serie i tio delar var helt genial. Jag störde honom inte alls under manusskrivandet och filmandet, eftersom det var hans projekt. Jag kände mig bara hedrad över att de bjöd in mig för några gästroller. Däremot var jag på plats under större delen av filmandet, ifall skådespelarna skulle ha några frågor till mig. Jag älskade varje sekund och resultatet tog mig med storm.

Berätta mer om dig själv som en kreativ person. Har du en favoritförfattare? Skriver du helst hemma eller på caféer eller någon annanstans?
Min favoritförfattare är Romain Gary, en fransk författare. Jag är säker på att hans böcker har översatts till svenska och jag kan verkligen rekommendera dem. Skriver gör jag hemma, och jag börjar väldigt tidigt på morgonen. Sen tar jag en paus för lunch, och försöker utöva någon sport på eftermiddagen. Jag försöker vara disciplinerad med skrivrutinen, även om själva skrivandet kan vara ganska kaotiskt.

Varför tycker du att Månadens bok medlemmar ska läsa Stephanie Mailers försvinnande?
Jag hoppas att de ska kunna fly från vardagen en stund varje dag, och att de dras in i historien. Det är i alla fall därför jag läser böcker: för att fly vardagen.

Tack, Joël!

Topplista