Susanne SchötzSusanne Schötz är docent i fonetik vid Lunds universitet. Hon har länge intresserat sig för hur katter kommunicerar med varandra och med människor. Själv har hon fem katter, alla olika personligheter med egen röst. Nu presenterar hon sina spännande resultat och berättar om hur hon lärde sig att förstå sina katter bättre i sin nya bok Kattens hemliga språk

Berätta kort om dig själv och hur ditt intresse för katter började?
Jag språkvetare och forskar inom fonetik, vilket är delen inom språkvetenskapen som fokuserar på språkljud och det talade språket. Dessutom är jag kattmänniska och älskar katter. Jag har fem egna katter plus att grannens katt hänger hos oss ganska ofta. För en tid sedan fick jag upp ögonen för katters olika läten och idag är vi en grupp forskare som gått samman och studerar tamkattens läten och melodivariationer i dem samt hur vi kommunicerar med dem och hur de kommunicerar med oss. Och på den vägen började jag skriva på den här boken – Kattens hemliga språk.

Det vanligaste kattljudet som man känner till (förutom jamandet) är väl att de spinner. Kan katter spinna av andra skäl än välbehag?
Ja, jag tror att katter spinner för att kommunicera olika saker. Främst för att kommunicera att allt är bra och de är nöjda (kattungar spinner tex när de diar) men de kan även spinna i andra sammanhang, tex när de är hungriga, har ont, mammorna spinner när de föder och t.o.m. när de är döende kan de spinna. Jag tror att det är ett sätt för dem att lugna sig själva och att må lite bättre i situationer där de inte mår helt bra.

Låter spinnande annorlunda beroende på om de mår bra eller inte?
Ja, det kan låta lite olika beroende på situationen och beroende på vilken katt det är. T.ex. när mina katter spinner för att de är hungriga så kan det komma in starkare ljud och jamande. Jag skulle säga att det är lite starkare spinnande när det är av andra anledningar än att visa att de är nöjda.

Låter olika katter på olika sätt?
Absolut! Alla katter är ju olika så alla har också sina egna läten. Precis som att vi människor har olika röster, röstlägen och sätt att betona saker på.

Förstår katten när man pratar med dem i olika tonlägen?
Jättebra fråga! Det är en av de sakerna vi ska gå vidare med i vårt forskningsprojekt. Att spela upp olika röstlägen för dem och se hur de reagerar. Det är ju inte alls säkert att de gillar den berömda ”bebis- hund- och kattrösten” som vi så ofta använder när vi pratar med dem.
Det vi däremot vet är att de lär sig känna igen sina ägares röster så förmodligen är de också känsliga för våra olika röstlägen. V kan ju aldrig fråga dem rakt ut J men vi kan forska och studera hur de reagerar i olika situationer och när vi använder olika röstlägen.

Jag har t.ex. spelat upp lite mer aggressiva kattläten för mina egna katter och ser att de reagerar ganska starkt på detta. Så uppenbarligen reagerar de på andra katters olika tonlägen och jag tror att de även kan reagera på människors olika läten. Men det återstår att se nu när vi forskar vidare.

Om du får välja några saker som är det viktigaste du vill förmedla med din bok, vad väljer du då?

Mina tre viktigaste budskap i boken är att:

  • Katter kan variera sina röster mkt mer än man tror
  • För att tyda dessa läten måste vi koppla dem till olika situationer och även koppla det samman med kattens emotionella och mentala tillstånd.
  • Alla kan lära sig att tyda sin katts ljud. Det enda man behöver göra är att lyssna lite mer noga på olika nyanser som t.ex. hur långa/korta ljuden är, om det är en hög eller låg melodi, hur starka ljuden är, vilka vokaler och konsonanter som ingår samt kvalitet på rösten (hes, spänd etc.). Lycka till! :) 

Tack, Susanne!

Topplista