Madeline Miller: "Även gudinnor kämpar"

Madeline, berätta kort om dig själv.
Jag är författare, lärare, regissör av Shakespearepjäser och en bokälskare. Jag förälskade mig i den grekiska mytologin redan i ung ålder och det slutade med att jag tog en magister i latin och grekiska. Jag har alltid velat skriva romaner och det var en sådan uppenbarelse för mig att inse att jag kunde skriva om klassiker!

Hur fick du idén och inspirationen till Kirke?
Odysséen Är en av mina absoluta favorittexter, men jag har alltid känt mig frustrerad över hur Kirke porträtteras. Hon är fängslande – en häxa som förvandlar män till grisar. En kvinna som utövar stor makt utan att straffas för det. Men vi får inte veta någonting om henne, inte ens hur hon fick den makt och maktposition hon har, eller varför hon förvandlar män till grisar. Hennes del i historien är skapad enbart för att tjäna Odysséns historia. Jag ville göra henne central i historien och ge henne samma erkännande som de manliga episka hjältarna får.

Vad önskar du att man som läsare ska tänka och känna efter att man läst Kirke?
Jag hoppas att den kommer få folk tänka att dessa myter inte är gamla och irrelevant, utan högst moderna. Kulturen förändras men mänskligheten och den mänskliga naturen är densamma. Kirke kämpar med så många av desamma saker som vi kämpar med idag – att blir nedtystad, bli underminerad, att inte få styra sitt eget liv och att försöka förstå sin egen väg. Jag önskar att den får läsare att uppmärksamma hur långt vi fortfarande har att gå när det gäller de här frågorna.

Vi får lära oss mycket om den grekiska mytologin när vi läser boken och samtidigt är det en väldigt spännande äventyrsberättelse. Hur mycket av historien har du hittat på själv och hur mycket är omskrivningar av gamla myter?
Jag har tittat på det mesta av historien! Det finns bara ett par myter kring Kirke så även om jag har tittat på dem och arbetet med det materialet så har jag använt min fantasi väldigt mycket.

Kirke är en dotter, en häxa, en älskarinna och en mamma. Vilken av hennes roller tycker du är mest intressant?
För mig är de alla intressanta och kanske det som är mest spännande är att se hur de olika rollerna samverkar med varandra. Vi är så förtjusta i att sätt kvinnor i olika fack; mamma, fru etc. och dömer de som kliver utanför sina fack. Generellt är inte kvinnor tillåtna att ha samma komplexitet som män. Män får vara både fäder, älskare, soldater, busar och hjältar på samma gång. Precis som Odysseus är i Odysséen. Så en del idet jag ville göra var att tillåta Kirke att inneha flera roller på samma gång. Alla roller påverkar ju varandra. Så som vi behandlas när vi är barn påverkar vilken sorts älskare vi blir och vilka val vi själva tar som föräldrar kring våra egna barn.

Beskrivningen av hur Kirke blir en ensamstående mamma är en av de bästa beskrivningarna av moderskapet vi någonsin läst. Mixen av gränslös kärlek och utmattande oro. Hur upplever du själv moderskapet?
Jag älskar att vara mamma. Men det har också lärt mig vilket oerhört hårt jobb föräldraskapet kan vara. Vilken känslomässig berg-och-dalbana det är och vilka fysiska krav det kan ställa (att bära omkring en 5-åring en hel dag är otroligt utmattande). Många gånger glömmer vi, eller vill inte se, hur svårt det kan vara utan föreställer oss bara föräldraskapet som något fantastiskt och barnen som helt förtjusande. Jag ville att Kirkes upplevelse skulle kännas äkta. Även gudinnor kämpar.

Kirke är väldigt avslappnad i sin sexualitet. Var det ett medvetet val att ge henne så modern syn på sex?
Ja, absolut. Som en gudinna och exil har Kirke möjligheten att själv välja sin sexualitet och det ville jag dra nytta av. Jag ville ge henne samma sexuella frihet som Odysseus hade i Odysséen.

Till sist: har du några riktigt bra boktips du vill dela med dig av till oss?
Jag har läst så många fantastiska böcker det senaste året. Bl.a Pachinko av Min Jin Lee, Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones och Hjärtats osynliga raseri av John Boyne. Alla lika fantastiska och gripande.

Topplista