Viveca Sten: "Inte ens min man fick reda på någonting förrän Offermakaren var klar!"


Viveca Sten - en av Sveriges populäraste deckarförfattare - är äntligen aktuell med en ny bok. Denna gång första delen i den helt nya serien Åremorden. Inför boksläppet fick vi en pratstund med henne.

I nya boken Offermakaren lämnar du Sandhamn och tar oss med till Åre istället. Hur kommer det sig att du började skriva på en helt ny serie?
Jag var uppe i Åre när Coronapandemin slog till och blev kvar där pga reserestriktionerna. I ett slag ställdes alla mina engagemang in för våren, bl a en bokturné i Sydamerika och en rad andra utlandsbesök, så plötsligt hade jag massor av ledig tid. Stämningen i världen var apokalyptisk samtidigt om landskapet utanför fönstret var bedövande vackert. Där föddes en överväldigande inspiration och jag började i all hemlighet skriva på Offermakaren. Faktum är att inte ens min man fick reda på någonting förrän den var klar!

Berätta om Offermakaren. Vad handlar den om?
Det börjar en mörk decembermorgon när liftvärden ska starta VM6:ans sittlift. På ett av sätena ligger ett stelfruset lik. Snökristaller blänker på huden och läpparna har smalnat av kylan. Sedan försvinner en ung flicka från trakten. Vi får träffa två poliser, dels Hanna, som just fått sparken från sitt jobb på Citypolisen i Stockholm och flytt till Åre för att slicka såren, och dels Daniel, nybliven pappa som kämpar med både sin relation och sitt humör. Hanna och Daniel dras allt djupare in brottsutredningen som leder till mörka hemligheter i den lugna skidorten Åre.

Hur var det att efter så många böcker lämna Thomas och Nora och börja skriva om nya karaktärer?
Det var en spännande upplevelse att få utforska helt nya karaktärer. Jag har ju hängt med Thomas och Nora i femton år, så det var väldigt roligt att bygga upp ett alldeles nytt fiktivt universum i Åre. Jag har lagt mycket möda på Hanna och Daniel och funderat länge på vad som har format deras personligheter. Jag hoppas förstås att alla som gillar Morden i Sandhamn också ska älska Åremorden. Den nya serien är inte istället för utan också!

Är du klar med Sandhamnsserien helt nu, eller kommer det fler böcker?
Jag har lovat att skriva två till i den serien, så alla som längtar efter Thomas och Nora kan pusta ut J. Men just nu är det Åremorden som gäller, jag ska börja på uppföljaren i december och den nya boken kommer i oktober 2021.

Detta är ett citat av dig från en annan intervju: ”Jag sätter upp mål och sen flyttar jag på dem. Först ville jag bara se om jag kunde skriva något skönlitterärt. Sedan ville jag se om jag kunde bli antagen, om jag kunde bli en försäljningsframgång, om jag kunde skriva en till bestseller, och om jag kunde sälja utomlands.” Allt detta ovan kunde du. Med bravur. Vad är din nästa sak som du vill se om du kan göra?
Det finns bara ett svar på det - jag hoppas av hela mitt hjärta att Offermakaren och Åremorden ska bli lika älskade av läsarna som Morden i Sandhamn är.

Julen närmar sig med stormsteg. Hur kommer du fira?
Vi ska som vanligt vara i Åre med hela familjen. Det finns ingenting bättre än att fira jul däruppe med en sprakande brasa, många tända ljus och stora snöflingor som sakta singlar genom luften…

Vilka böcker ger du helst bort i julklapp i år?
Risken är kanske att det blir Offermakaren (skratt). Annars kan jag tänka mig antingen
Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk av Björn Natthiko Lindeblad eller Där kräftorna sjunger av Delia Owens.

Tack, Viveca!

Topplista

Viveca Sten

Offermakaren

Viveca Sten 249 kr 249 kr

I sanningens namn

Viveca Sten 59 kr 59 kr

I fel sällskap

Viveca Sten 159 kr 159 kr

I de lugnaste vatten

Viveca Sten 59 kr 59 kr

I grunden utan skuld

Viveca Sten 59 kr 59 kr

I stundens hetta

Viveca Sten 59 kr 59 kr

I den innersta kretsen

Viveca Sten 59 kr 59 kr

I natt är du död

Viveca Sten 59 kr 59 kr

I maktens skugga

Viveca Sten 59 kr 59 kr

I farans riktning

Viveca Sten 59 kr 59 kr

Sjörök

Camilla Sten,Viveca Sten 139 kr 139 kr