Niklas Natt och Dag: "I grund och botten har jag ingen aning om hur man skriver någonting kommersiellt"

Namn:  Niklas Natt och Dag
Bor: Stockholm
Bästa platsen att skriva på: En obekväm karmstol
Bästa platsen att läsa på: Soffan
Bästa maten: Pannkakor
Bästa resmålet: Järlåsa
Författarförebild: Lennart Hellsing
Dold talang: Kan svälja stora mynt
Skulle aldrig: Ta hundra i bänk

Berätta om 1794 och vad den handlar om?
En del handlar om den svenska kolonin St Barthélemy, där Sverige under några profitfyllda år kunde utnyttja sin neutrala ställning i krigen efter Franska Revolutionen till att bli navet i den atlantiska slavhandeln. Vidare är det en fortsättning på historien om några av de figurer som hade oturen att överleva 1793: Palten Cardell, som sörjer sin döde vän och en dag tror sig få en oväntad möjlighet att få återuppleva sina äventyr från fjolåret, och hur det visar sig vara en dålig idé. Och Anna Stina Knapp, som väntar barn.

Din första bok 1793 blev en omåttlig succé och vann pris efter pris. Hur påverkar det arbetet med nästa bok? Press eller pepp?
Entusiasm såtillvida att det alls finns en läsekrets som har förväntningar, och för all del viss bävan för risken att göra någon besviken. Men i grund och botten har jag ingen aning om hur man skriver någonting kommersiellt. Allt jag kan göra är att skriva någonting jag själv tycker är bra, sedan är det upp till var och en att läsa eller avstå, hålla med eller låta bli.

Vad tycker du är de viktigaste ingredienserna i en riktigt bra bok?
Det går att förlåta en bok vilka tillkortakommanden som helst så länge den har liv, vilket för mig betyder karaktärer som förmår att förmedla känslor. Så länge det finns en konflikt kring någon författaren lurat mig att bry mig om kommer jag att läsa vidare.

Vad önskar du att man som läsare tar med sig efter att man läst dina böcker?
Att människan är det förnämsta rovdjur planeten någonsin skådat, och i regel både avskyvärd och livsfarlig i flock, men att varje enskilt liv bjuder möjligheter till goda gärningar icke desto mindre.

Hur ser en helt vanlig arbetsdag ut för dig?
Jag skriver helst på förmiddagen och läser på eftermiddagen.

Vad gör du helst när du inte skriver?
Umgås med min familj. 

Undersökningar visar ett extremt många svenska drömmer om att bli författare. Vad har du för råd till alla de med författardrömmar?
Att läsa så mycket som möjligt, och att reflektera över hur texten bär sig åt för att få dig som läsare att förälska dig i den.

Slutligen: har du något riktigt bra boktips som du vill dela med dig av? 
Oryx och Crake av Margaret Atwood

Tack, Niklas! 

Topplista