Författarporträtt

"Vi träffades på en sommarfest"

Redaktionen 21 juni 2022

Den oväntade författarkonstellationen äntrar brottsplatsen igen med andra delen i serien "Morden på Österlen" Ett fynd att dö för. Den består av komikern och manusförfattaren Måns Nilsson och deckarförfattaren Anders de la Motte. 

anders-de-la-motte-mans-nilsson.jpg

Först och främst: hur fann ni varandra och hur kom ni på att ni skulle skriva en bok ihop?

Måns: Vi träffades på en sommarfest och fann varandra i liknande erfarenheter av att växa upp på landet i Skåne. Vi skrattade gott och bestämde oss för att försöka hitta på nåt tillsammans, oklart vad, men Anders var sugen på att prova skriva något mer humoristiskt än det han brukade skriva och jag var nyfiken på att skriva spänning. I några månader skrev vi på en idé till en tv-serie men när vi kom på konceptet Morden på Österlen lade vi genast tv-serien i malpåse och hörde av oss till Bonnier Forum.

Anders: Hela processen gick dessutom blixtsnabbt. Vi kläckte idén förra sommaren (2020) och skrev kontrakt på serien i september. Skrivandet satte igång i oktober och boken gick till tryck i slutet av april. Troligen någon typ av rekord :)
Det hade aldrig låtit sig göra om vi inte haft väldigt roligt under processen.

Många undrar nog hur det egentligen går till när man skriver en bok tillsammans. Skriver ni ett kapitel var, sitter ni och gör allt tillsammans, eller hur gör man?

Måns: Det finns mängder av författarpar och nästan lika många sätt att samarbeta. Vi provar oss fortfarande fram kring hur vi ska skriva tillsammans men när det gäller Döden går på visning så lade vi extra mycket tid på att planera boken gemensamt. Vi satt i veckor och hittade på karaktärer, plottar och scener - allt för att vi skulle ha mycket på fötterna och vara helt överens om det mesta innan vi började skriva. Sedan skrev Anders, som till skillnad från mig är mycket erfaren författare, en första version av boken - som vi sedan har jobbat med och knådat tillsammans. 

Vad skulle ni säga var det roligaste med att skriva en bok tillsammans med någon annan?

Måns: Jag jobbar nästan alltid tillsammans med någon annan, tycker att det blir så deppigt att sitta själv framför datorn vecka efter vecka. Och den här ”någon annan” får gärna heta Anders, jag gör till exempel en podd som heter Fråga Anders och Måns med Anders Ankan Johansson. 

Anders: Jag har ju tidigare skrivit nio böcker på egen hand. I den här processen upptäckte jag hur skönt att ha någon att dela saker med, både då det gäller att skapa världen och karaktärerna men också med att tackla de utmaningar som uppstår under både skriv- och redigeringsprocessen. Måns är väldigt lyhörd och van vid att samarbeta, vilket är skönt för mig som är ny på området. Kanske hjälper det också att jag heter Anders :)

Och vad var det svåraste? 😊

Måns: Det svåraste med att jobba tillsammans med någon är alltid kompromisserna man måste göra när man inte får bestämma allt själv. Därför får man hitta nån att jobba med som har ungefär samma smak och sedan lägga tid på att snacka ihop sig tills man har en gemensam vision.

Anders: Jag tycker faktiskt inte det varit så svårt. De flesta av våra diskussioner har slutat i en tredje lösning som varit bättre än våra enskilda idéer. Sedan tror jag också att vi redan från början var väldigt överens om vad Morden på Österlen skulle vara för typ av serie. Pusseldeckare är den spänningsgenre med tydligast regelverk vilket också underlättar en hel del. Det finns helt enkelt en regelbok att följa och naturvetare som Måns är, lärde han sig den på rekordtid! :)

Till sist då, några snabba frågor som ni gärna får svara på båda två:

  • Vem har bäst humor av er två?

Måns: Bäst humor vet jag inte, men jag har i alla fall lyckats försörja mig på min humor i 25 år. Dock har Anders visat sig vara riktigt rolig, jag skulle säga att det är han som kläckt majoriteten av skämten i vår bok.

Anders: Måns är helt klart humorproffset av oss två. Men han är också väldigt bjussig och det är lätt att vara en humoramatör i hans sällskap.

  • Vem skulle klara sig längst på en öde ö?

Måns: Jag skulle inte klara mig en långhelg. Jag hatar insekter och råttor och har inget underhudsfett att ”ta av”.

Anders: Haha, jag lätt! Jag är både överlevnadsutbildad och har jägarexamen. Plus att jag har mer underhudsfett...

  • Vem skulle mest troligt tappa sin mobil i toaletten?

Måns: Haha! Jag har aldrig tappat min mobil i toan eller någon annanstans, så jag gissar på Anders.

Anders: Va! Jag som inte ens spräckt en mobilskärm i hela mitt liv! Men, okej då...

  • Vem är bäst på att laga mat?

Måns: Oj. Jag kan tyvärr inte ens koka tevatten utan att vattnet bränns vid. Så svaret är givet - Anders!

Anders: Yepp. Det är jag som står för matlagningen i familjen de la Motte. Mat är dessutom en viktig komponent i Morden på Österlen, inte minst den skånska äggakakan som har en mycket framträdande roll i Döden går på visning.

  • Vem skulle mest troligt ligga vaken hela natten och titta på nya favoritserien?

Måns: Jag är en kvällsmänniska och hatar att gå och lägga mig, tycker det är sorgligt att dagen redan ska ta slut. Men å andra sidan har jag sett att Anders också är inne och jobbar i våra gemensamma dokument sent på natten. 

Anders: Det är nog ganska jämnt där. Jag är också utpräglad kvällsmänniska. Men eftersom Måns är lite yngre, gissar jag att han orkar vara uppe någon timme längre.

  • Vem är bäst klädd av er två?

Måns: Den här frågan var svår. Jag har ett intresse av kläder och köper en del fina skor och kavajer. Men sedan använder jag aldrig dem, utan lufsar jämt runt i mina slitna gamla bekväma jeans och t-shirts. Så jag röstar nog på Anders.

Anders: I många år hade jag ett jobb där jag alltid bar kostym. Numera är jag författare och hundmänniska  så jag går mest klädd i praktiska kläder som fritidsbyxor, oljerock och gummistövlar, så jag röstar på Måns. Tove Esping, vår ena huvudkaraktär är förresten också praktiskt klädd eftersom hon är från landet. Måns och jag har överfört vårt gemensamma intresse för fina skor på vår andra huvudperson: stockholmaren Peter Vinston, som dessutom är ett fan av tredelade kostymer har en lätt djurfobi.

Tack, Anders och Måns

Ett fynd att dö för

Anders De la Motte, Måns Nilsson 249 kr 249 kr

Döden går på visning

Anders De la Motte, Måns Nilsson 79 kr 79 kr

LÄS OCKSÅ:

Boktips: Svenska spänningsromaner.

Sommarrecept från Mathias Dahlgren

Har du svårt att välja? Vi presenterar de 12 mest sålda böckerna just nu.