Johanna Mo: "Ölands karga, vackra, mystiska landskap är den perfekta platsen för en spänningsroman."

Johanna Mo är född 1976 och uppvuxen i Kalmar men bor numera i Stockholm. Med novellen ”Allt annat får glömskan ta” nominerades hon 2011 till Sveriges Radios Novellpris. År 2013 tilldelades hon Barometern-OT:s kulturpris Gyllene Fjädern.
Hon har även fått lysande recensioner för sin kriminalserie om Helena Mobacke. Nu är hon aktuell med första delen en ny decakrserie - Ölandsmorden. 

Tre ord, vad får man i en Johanna Mo-deckare?
Spänning, tårar och hopp.

Hur skulle du beskriva nya boken Nattsångaren?
Det är en tät deckare med fyra karaktärer i fokus, poliserna Hanna Duncker och Erik Lindgren. Offret Joel Forslund som är femton år och hans mamma Rebecka, som är en gammal barndomskompis till Hanna. I inledningen återvänder Hanna till Öland efter 16 år i Stockholm. Jag vill berätta om hur det är att inte kunna klippa banden med det förflutna, och om den avgrundslösa sorgen i att förlora ett barn, men också om försoning.

I boken får vi följa polisutredaren Hanna Duncker. Berätta om henne. Är hon inspirerad av någon verklig person?
Hon kan beskrivas som en blandning mellan mig och Brienne of Tarth (en karaktär i Game of Thrones). Lång, blond och tystlåten, men samtidigt urstark. Hanna bär på flera sorger. Hennes mamma dog när hon var 12 år – en upplevelse jag delar då jag förlorade min pappa tidigt, och senare min ena lillebror. Veckan då Hanna skulle ta studenten greps hennes pappa för mord och jag har också erfarenhet av hur det är att vara nära någon som begår brott.

Nattsångaren är första delen i en ny serie som utspelar sig på Öland. Hur kommer det sig att du valt just Öland som plats för berättelsen?
För att jag är uppväxt strax norr om Kalmar, och mina farföräldrar hade gård på Öland. Jag har tillbringat mycket tid på ön, och älskar den verkligen. Ölands karga, vackra, mystiska landskap är den perfekta platsen för en spänningsroman.

Vad är du mest nöjd med i Nattsångaren?
Valet av miljö. Det känns så himla rätt att återvända till trakterna som jag växte upp i.

Omslaget till Nattsångaren är fantastiskt fint! Hur involverad är du själv i omslagsdesignen för dina böcker?
Jag får komma med idéer om jag vill, men framför allt tycka till. Och det här omslaget som gjordes av Maria Sundberg var mycket enkelt att genast skrika ja till.

Vet du redan nu vad nästa bok kommer handla om? När får vi träffa Hanna Duncker igen?
Ja, jag har gjort en plan för uppföljaren och skriver just nu på ett första utkast. Nästa sommar får ni träffa Hanna Duncker igen. Hennes historia löper över flera böcker och i nästa bok kommer hon våga öppna upp sig mer.

Till sist: har du några riktigt bra boktips som du vill dela med dig av till våra bokklubbsmedlemmar?
Jag älskar att plöja spänning när jag är ledig, och tre böcker som jag verkligen ser fram emot i sommar är Goda grannar av Mattias Edvardsson, Beatrice av Lina Bengtsdotter och Fruset guld av Cilla och Rolf Börjlind.

Tack, Johanna!

Topplista