Författarporträtt

"Att jämföras med Dan Brown är ju självklart oerhört smickrande och jag gillar han böcker jättemycket ..."

Redaktionen 20 december 2021

Max Seeck, född 1985 och bosatt i Helsingfors, är filmproducent och författare. Han har tidigare skrivit en kvartett böcker och med boken Den trogne läsaren introducerades han för de svenska läsarna. Nu är han aktuell med den andra boken med Jessica Niemi i huvudrollen, Ondskans nätverk.contentsida_seeck.jpg

Hur skulle du presentera dig för våra läsare?
Jag är en 35-årig författare från Finland som också pratar engelska, tyska och lite svenska (precis som de flesta finnar). Jag har min bakgrund inom finans, marknadsföring och kommunikation och började skriva 2013 i samband med att jag mer och mer tröttnade på mitt jobb. Efter att min debutroman nådde framgång i Finland bestämde jag mig för att börja skriva på heltid. Min fjärde roman Den trogne läsaren var den första som blev översatt till svenska.

Poliskommisarien Jessica Niemi är en spännande person med ett besvärligt förslutet. Hur fick du inspiration att skapa henne?
Min tidigare trilogi hade en riktigt traditionellt manlig huvudperson, en finsk f.d. fredskämpe som stridit under Balkankriget. När jag var klar med de böckerna ville jag skapa en karaktär som var något helt annat, så det var ganska självklart att det skulle vara en kvinna. Jag ville också ge henne en polisautoritet, som Daniel Kuisma (min tidigare huvudperson) inte hade. Man skulle kunna säga att Jessica är en kombination av flera fantastiska kvinnor jag känner personligen plus att jag gett henne sidor och erfarenheter som jag tycker gjort henne ännu mer intressant och kontroversiell. Hon är definitivt en person jag skulle vilja lära känna.

Det är ett högt tempo och många tvister och överraskningar i dina böcker. Vi läste någonstans att de jämförts med en Dan Brown-roman. Håller du med? Om inte, har du någon författarförebild du gärna jämförs med?
Att jämföras med Dan Brown är ju självklart oerhört smickrande och jag gillar han böcker jättemycket. Men jag har faktiskt aldrig tänkt på hans skrivande under den tiden jag skrev. Det jag tror jag är mest influerad av är stora Nordic Noir-mästare som t.ex. Stieg Larsson, Lars Kepler och den kanske största av dem alla – Jo Nesbö.
Andra författare jag beundrar och har inspirerats av är Agatha Christie, Stephen King, George Orwell, Paul Auster och Jens Lapidus.

Slutligen, har du något riktigt bra boktips du vill dela med dig av?
Jag har precis läst ut Jurkyrkogården av Stephen King. En klassiker som jag faktsikt inte läst tidigare. Den var verkligen obehaglig och med riktigt bra karaktärer!  

Tack, Max!

Ondskans nätverk

Max Seeck 249 kr 249 kr

Den trogne läsaren

Max Seeck 209 kr 209 kr

LÄS OCKSÅ:

David Lagercrantz, aktuell med Obscuritas.

Våra deckare och thrillers.

"Jag jobbar stenhårt nästan varje dag". Mons Kallentoft