Boktips

9 böcker om gängkriminalitet – fakta och fiktion

Redaktionen 29 oktober 2023

Varje dag läser vi rubriker om gängkriminalitet eller ser inslag på TV eller i sociala medier. Några av våra bästa författare skriver både kunnigt och spännande om ämnet i deckare och thrillers medan andra skriver fackböcker baserade på fakta. Alla sprider de kunskap, ger perspektiv och nya insikter.
imagec04rr.png
Foto: Shutterstock

Död man walking av Jens Lapidus

24-årige Ibbe har samlat tio gängkriminella med liknande position som han själv för att skapa en allians. Först tittar dödsfienderna ner i bordet men snart inser de det smarta och efter en timme är de klara. Det är då Ibbe vänder sig till Teddy och bjuder honom på middag. En middag som kommer att leda till livsfara på mer än ett sätt …

Död man walking

Jens Lapidus 269 kr 269 kr Inbunden

Bestseller av Pascal Engman

Bestseller bjuder på polisen Vanessa Franks mest komplicerade mordfall hittills. Spänningsförfattaren Pascal Engman har skapat en hisnande berättelse som rör sig genom Stockholms gängkrig, den internationella kokainhandeln och den ökande förekomsten av korruption inom det svenska rättsväsendet.

Bestseller

Pascal Engman 289 kr 289 kr Inbunden

Tre är en för mycket av Christina Larsson

Max och Louise befinner sig på flykt och har sökt skydd djupt inne i de småländska skogarna. Det finns ett högt pris på deras huvuden. Anklagade för mord på den korrupte polischefen Cato Wilhelmssons hustru har de både polisen och Göteborgs kriminella nätverk efter sig. Vem ska de alliera sig med?

Tre är en för mycket

179 kr 179 kr Kartonnage

I dina händer av Malin Persson Giolito

En 14-åring blir skjuten på en lekplats. Allt tyder på att hans bästa vän höll i vapnet. Mordet påverkar alla i förorten på olika sätt. Med engagemang och fingertoppskänsla skildras de som inte brukar komma till tals – mammorna, butiksägaren, polisen. Omskakande läsning som upprör och berör!

I dina händer

Malin Persson Giolito 89 kr 89 kr

Svensk gangsterrap. Ett reportage av Emil Arvidson

Hösten 2021 mördades Einár, en av landets största artister. Journalisten Emil Arvidson berättar om mordet och dess konsekvenser och den nya svenska hiphopgeneration som växt upp nära det ökande gängvåldet. Hur gick det till när rappande tonåringar började beskriva landets största politiska fråga inifrån?

Svensk gangsterrap : ett reportage

Emil Arvidson 289 kr 289 kr Inbunden

Älskade bror. En rapport från gängvåldets Sverige av Lisa dos Santos

Här berättar åklagaren Lisa dos Santos, med utgångspunkt i ett uppmärksammat mord på Årstabron i Stockholm, om den mörka verkligheten i gängens värld. Hon skildrar också rättsväsendets försök att hålla jämna steg när lagarna inte alltid hänger med den tekniska utvecklingen och många människor inte vill eller vågar vittna.

Älskade bror : en rapport från gängvåldets Sverige

Lisa Dos Santos 259 kr 259 kr Inbunden

Gangsterparadiset av Lasse Wierup

Har Sverige blivit ett europeiskt undantag där polisen står maktlös när unga män skjuter med automatvapen, tonårspojkar kastar handgranater och oskyldiga dödas? Hur har vi hamnat här? Genom att granska de mest våldsamma grupperingarna blottläggs här gärningsmännens drivkrafter och polisens brister.

Förortssnuten av Hanif Azizi, Markus Lutteman

Hanif Azizi växer upp på en militärbas i Irak men flyr till Sverige som nioåring. Han har svårt att finna sig tillrätta, och i tonåren får han kontakt med rebellrörelsen som hans föräldrar haft kopplingar till. När Hanif blir polis och får jobb i Rinkeby får han en chockerande bild av Sverige.

Förortssnuten

Hanif Azizi,Markus Lutteman 79 kr 79 kr

Mordet på Ribersborg av Theodor Lundgren, Therése Cedergren

I Malmö 2019 skjuts en ung nyutexaminerad läkare till döds med sitt spädbarn i famnen. Journalisten Therese Cedegren gräver i fallet för att försöka förstå det som hänt. Pusslet hon lägger tecknar en bild av det kriminella Malmö, en värld av skenande hämndspiraler, en laglös narkotikahandel och de anhörigas bottenlösa sorg.

Mordet på Ribersborg : en berättelse från gängvåldets Malmö

Therése Cedergren,Theodor Lundgren 279 kr 279 kr Inbunden

LÄS MER: 

Drabbande livsöden - 8 starka biografier

Böcker för vinterns bokcirkel

Mons Kallentoft